Agenda en uitgaanstips

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 97
Deze week 739
Deze maand 2366
Sinds 11-2008 568225

Over het Baskisch 

Snelle feiten

 

 

Landen waar Baskisch gesproken wordt: Spanje en Frankrijk
Het Baskisch is een officiële taal in: Spanje, in de autonome regio's Euskadi en Navarra
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 665.000
Eigen benaming: Euskara, Euskera, of voluit:
Euskara hizkuntza (De Baskische taal).
Alfabet: Romeins (Latijns)
Aantal letters in het alfabet: 21 (Van A tot Z).
Regulering:
(Spelling, etc.)
Euskaltzaindia
Classificatie:
(Taalfamilie)
Geïsoleerde taal.
Baskisch is verwant aan: Geen enkele taal

 

 


 

Inleiding
Het Baskisch is een geïsoleerde taal die gesproken wordt in Spanje en Frankrijk. Het Baskisch is een bijzondere taal omdat het niet tot een bepaalde taalfamilie behoort. Er bestaan geen talen die op Baskisch lijken.
Het standaard-Baskisch is gebaseerd op de centrale dialecten die gesproken worden in de provincie Gipuzkoa.
Basken noemen hun taal Euskara.

 

 

Alfabet
Het Baskisch maakt, net zoals het Nederlands, gebruik van het Latijnse alfabet. Het Baskische alfabet telt 21 letters. De letters C, Q, V, W en Y worden niet gebruikt, behalve in leenwoorden. Ook de Spaanse letter Ñ gebruikt het Baskisch niet. De Basken noemen hun alfabet Euskal alfabetoa.
Lees meer over het alfabet....

 

 

De oudste taal van Europa

Het Baskisch wordt wel de oudste taal van Europa genoemd. Het Baskisch werd gesproken voor de talen die nu dominant zijn naar Europa kwamen (de Indo-Europese en de Finoegrische talen). Tot op heden is het nog niet gelukt een verwantschap aan te tonen tussen Baskisch en een andere taal. Vermoedens zijn geuit dat het Baskisch verwant zou zijn aan het Etruskisch, of daar zelfs het moderne overblijfsel van zou zijn. De Etrusken waren een volk dat in Italië leefde ten tijde van de opkomst van het Romeinse Rijk. De theorie dat het Baskisch verwant zou zijn aan het Etruskisch is echter omstreden. Ook zijn er pogingen gedaan het Baskisch in verband te brengen met de Kaukasische talen zoals het Georgisch. In de loop der eeuwen zijn de talen van het Iberisch schierieland voortdurend veranderd, van vermoedelijk Keltisch voor de komst van de Romeinen, naar Latijn in Romeinse tijden, Gothisch, Arabisch en ten slotte Spaans. Dat het Baskisch niet verdwenen is door de invloed van al die verschillende talen heeft te maken met de ligging in bergachtig gebied. Volken die in bergachtig gebied leven, leven meer geïsoleerd van de hen omringende omgeving, en wanneer er minder contacten zijn met de buitenwereld ondergaat een taal weinig veranderingen. Hetzelfde verschijnsel verklaart de grote taalkundige verscheidenheid op de Kaukasus (ook bergachtig) en Indonesië (veel kleine eilandjes)

Ten tijde van de Spaanse dictator Franco werd het Baskisch zoveel mogelijk geweerd en werd er een politiek van culturele en taalkundige gelijkschakeling gevoerd. Dit was echter olie op het vuur van de Baskische nationalisten, die de gewapende strijd opnamen in de nadagen van Franco, en de ETA oprichtten, een gewapende afscheidingsbeweging. De dood van Franco en de invoering van de democratie was voor de ETA vreemd genoeg geen aanleiding om hun gewapende strijd op te geven. Sinds de oprichting zijn er door het ETA-conflict meer dan 800 dodelijke slachtoffers gevallen.

 
Citaat van de dag

"De hel, dat zijn de anderen. " - Jean Paul Sartre -
(1905-1980)

Advertenties

Ook adverteren op deze pagina?