Agenda en uitgaanstips

Een overzicht van activiteiten die te maken hebben met het land, de taal of de cultuur.
Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 17
Deze week 229
Deze maand 506
Sinds 11-2008 736588

Land
 

 

 

 

 

 

 

1 - Algemene informatie over Baskenland

1.1 - Introductie
Baskenland (In het Baskisch: Euskal Herria) is een regio in de westelijke Pyrenee√ęn, in het grensgebied van Frankrijk en Spanje, aan de Golf van Biskaje. De hoofdstad is Vitoria-Gasteiz, de grootste stad is Bilbao.
 
 
1.2 Denkend aan Baskenland zie ik.........
Baskenland staat bekend om zijn festivals, moderne kunst (Het Guggenheim), keuken (pintxos, Baskische tapas), ruige natuur, bergsport, traditioneel handwerk en de roerige politieke geschiedenis, waaronder het ETA-conflict.
 
 
Vlag en wapen1.3 - Nationale symbolen
De vlag bestaat uit een rood vlak met daarop een recht wit kruis en een diagonaal groen kruis.
Het wapen is samengesteld uit de wapens van de 7 afzonderlijke regio's.
Het volkslied heet Euzko Abendaren Ereserkia (Volkslied van het Baskische Volk). Het lied trekt een vergelijking tussen Gods wet en de Baskische natuur, beiden zijn oud, sterk en voor eeuwig.
 
 
1.4 - Bevolking
In Baskenland wonen rond de 3 miljoen mensen.
Een inwoner van Baskenland heet een Bask (m) of een Baskische (v). De Basken noemen zichzelf Euskaldunak. In het Spaans worden Basken Vascos genoemd, in het Frans Basques.
 
 
 

2 - Reizen naar Baskenland

Vliegtuig, auto, trein2.1 - Hoe kom je er?
Vliegtuig: Vanaf Schiphol en Brussel gaan er vluchten naar Bilbao.
Auto: Met de auto is het een dag rijden als je flink doorrijdt, of twee dagen als je het rustig aandoet.
Trein: Ook met de internationale trein kun je naar Bilbao. Dan reis je via Brussel en Parijs en kom je aan op station Bilbao Abando, het belangrijkste treinstation van de stad.
 
 
2.2 - Geheel verzorgde reizen
Geheel verzorgde reizen naar Baskenland kunt u boeken bij de volgende reisorganisaties:
 
 

Paspoort2.3 - Reisdocumenten
Ik ga naar Baskenland, en ik neem mee.....
In ieder geval een paspoort of een geldige Europese identiteitskaart.

 
 
Gezondheid2.4 - Gezondheid
Baskenland kent moderne gezondheidsinstellingen. U kunt veilig een arts raadplegen of een ziekenhuis bezoeken.
Vaccinaties voorafgaand aan uw reis zijn niet nodig.
 
 
Bivakmuts - Boem!2.5 - Terrorisme en veiligheid
Ben ik veilig in Baskenland?

Baskenland is een veilige regio om te bezoeken. Er is weinig risico op terroristische aanslagen, volksopstanden of ander oproer. Af en toe laat de separatistische beweging ETA nog van zich horen, maar zij bellen meestal van te voren pers en politie om een aanslag aan te kondigen, waardoor er op tijd ontruimd kan worden en er vaak alleen materi√ęle schade is.
Raadpleeg voor actuele veiligheidsinformatie de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
 
 
3 - Geografie, topografie en klimaat

Globe3.1 - Ligging
Baskenland ligt in Zuidwest-Europa, op de grens van Frankrijk en Spanje, aan beide zijden van de Pyrenee√ęn. De tijdzoner is GMT +1. Dat is dezelfde tijdzone als in Nederland.

 
 
Weer3.2 - Klimaat
Baskenland heeft een warm zeeklimaat, met veel zon, maar ook vaak wind en regen. Temperaturen schommelen tussen de 10 graden celsius in de winter en soms boven de 30 graden celsius in augustus.
 
 
Landschap3.3 - Geografie en landschap
Baskenland is een kust- en berglandschap, gelegen aan de Golf van Biskaje. Aan de kust wordt strand afgewisseld door rotskusten. Bergmassieven zijn de Pyrenee√ęn, het Baskische Gebergte en Aizkorri. De hoogste berg is de 1551 meter hoge Aitxuri (Baskisch voor Witte Steen). Belangrijke rivieren zijn de Ebro, Bidasoa, Urumea, Oria, Urola, Deva, Ibaizabal en Nervion.
 
 
3.4 - Regio's
Baskenland bestaat uit 7 regio's. Vier daarvan liggen in Spanje, drie in Frankrijk. Een leuze van de Baskische nationalisten is dan ook 4 + 3 = 1! Daarmee willen ze zeggen dat de vier Spaanse en de drie Franse regio's één vaderland vormen.
De 7 regio's zijnals volgt. Tussen haakjes staat de Baskische naam:
Spanje:
√Ālava (Araba)
Biskaje (Bizkaia)
Gipuzkoa
Navarra (Nafarroa)
Frankrijk:
Labourd (Lapurdi)
Neder-Navarra (Nafarroa beherea)
Soule ( Zuberoa)
 
 
Stadsgezicht3.5 - De grote steden.
Vitoria-Gasteiz is de hoofdstad van Baskenland. Bilbao is de grootste stad. De grote steden zijn:
Vitoria-Gasteiz
Bilbao
San Sebasti√°n
Pamplona
Barakaldo
Getxo
Irun
Portugalete
Santurtzi
Bayonne
 
 
 
4 - Cultuur
Tijdlijn4.1 - Geschiedenis
Baskenland heeft een rijke geschiedenis. Al in Romeinse bronnen wordt er melding gemaakt van de Basken. Ondanks de aanwezigheid van Romeinse legioenen bleef de Romeinse invloed op Baskische tradities echter gering. In de vroege Middeleeuwen probeerden de Germaanse Visigothen Baskenland te onderwerpen, maar zonder veel succes. Door de noordelijke ligging kwam Baskenland maar voor korte tijd onder Moorse invloed (8e eeuw). In de 20e eeuw deed dictator Franco verwoede pogingen het Baskisch uit te roeien, maar tevergeefs.
 
 
4.2 - Taal
Ongeveer een kwart van de bevolking van Baskenland spreekt Baskisch. In Spanje spreekt men daarnaast Spaans en in Frankrijk Frans.
Engels wordt door velen als tweede of derde taal gesproken, vooral door de jongere generatie.
Vreemde tekens zul je er niet tegenkomen. Deze talen worden allen met het Romeinse alfabet geschreven.
 
 
Voeding4.3 - Culinair
Wat kan ik er eten en drinken?

De Baskische keuken werkt veel met gegrild vlees en vis, stoofpotjes van lamsvlees, lokale tapas (pinxtos), paprika's en schapenkaas. Baskenland is ook een wijnstreek. Bekende Baskische wijnen zijn o.a. Txacolí en Rioja Alavesa (in het Baskisch: Arabako Errioxa)
 
 
Religie4.3 - Religie
Het Rooms-Katholicisme is het belangrijkste geloof in Baskenland. Er zijn dan ook vele katholieke kerken en kloosters. De meeste katholieken zijn niet strenggelovig. Een goede mop over de paus zal u niet op de brandstapel doen belanden. Ongeveer een kwart van de bevolking noemt zichzelf humanistisch, athe√Įstisch of ongelovig. Ongeveer 2,5% van de bevolking hangt een ander geloof aan.
Voor de komst van het christendom kende Baskenland een eigen pantheon en mythologie, waarbij de oppergodin Mari en haar gezel Sugaar de belangrijkste goden waren.
 
 
Sport4.4 - Sport
De nationale sport in Baskenland is pelota (ook wel pilota of pelottespel genoemd).Dit wordt gespeeld met een werphandschoen waarmee de speler een bal tegen een muur kaatst die zijn tegenspeler vervolgens moet proberen terug te spelen.
Bekende voetbalteams zijn Athletic Bilbao, Real Sociedad uit San Sebasti√°n en Osasuna uit Navarre.
 
 
 
5 - Toerisme
Hotel5.1 - Verblijf
Waar kan ik slapen?
Een overnachting in een hotel in Baskenland kost ongeveer net zo veel als in Nederland. Er is een enorme prijsvariatie die bepaald wordt door tijdstip (hoogseizoen / laagseizoen), plaats (in grote stad / in kleinere plaats) en luxe (veel sterren / eenvoudig).
 
 
5.2 - Wat is er te zien en te doen in Baskenland
Ik hoef me er toch niet te vervelen?
Baskenland trekt ieder jaar weer veel toeristen. Zij komen o.a. genieten van de ruige natuur, de festivals en het stadsleven. Ook voor bergsporters en wandelaars is Baskenland een populaire bestemming. Liefhebbers van moderne kunst kunnen hun hart ophalen in het Guggenheim Museum in Bilbao. Niet alleen wat er in het museum hangt is de moeite waard, het museum op zich is al een architectureel kunstwerk.
 
 
 

6 - Media en communicatie

Telefoon6.1 - Telefoon en internet
Een telefoontje naar Baskenland begin je met 0034 (+34), dat is de landcode van Spanje.
Baskischtalige websites zijn vooral te vinden bij de domeinuitgang .es.
Dat is de domeinuitgang van Spanje. Een eigen topleveldomein (de letters achter de punt, zoals .nl, .com, etc.) voor Baskischtalige websites bestaat nog niet, maar daar kan nog verandering in komen.
 
 
6.2 - Noodnummers
Ambulance, politie en brandweer zijn in Baskenland te bereiken onder hetzelfde Europese alarmnummer als in Nederland:
Ambulance 112
Politie 112
Brandweer 112
 
 
 
7 - Geldzaken en economie

Geld7.1 - Valuta
In Baskenland wordt betaald met de euro. Baskenland is deel van Spanje en de euro werd op 1 januari 2002 in heel het land ingevoerd als geldig betaalmiddel. Het is niet nodig Nederlandse euro's in te wisselen voor Spaanse euro's.
Voor de invoering van de euro werd er betaald met de Peseta.

 
 
7. 2 - Economie
Baskenland is de rijkste regio van Spanje. Vroeger was er veel industrie. Vandaag de dag drijft de Baskische economie vooral op dienstverlening. Bekende exportproducten zijn energie en machinewerktuigen.
 
 
 
8 - Politiek en bestuur
8.1 - Staatsvorm
In Spanje is Baskenland een autonome regio. Aan het hoofd staat de president (Baskisch: Lehendakari) die om de vier jaar door het parlement gekozen wordt.
 
 
8.2 - Parlement en partijpolitiek
Het parlement van de Baskische Autonome Regio in Spanje heet Eusko Legebiltzarra en is gevestigd in Vitoria-Gasteiz. Het parlement heeft 75 zetels.
De belangrijkste partijen zijn:
EAJ-PNV (Gematigd nationalistisch)
PSE-EE (Socialistisch)
PP (Centrum-conservatief)
 
 

EU8.3 - Internationale samenwerking
Baskenland is een deel van Spanje en als zodanig deel van de Europese Unie en de NAVO. NAVO

Spanje is diplomatiek vertegenwoordigd via de Spaanse Ambassade. Nederland is in Spanje ook vertegenwoordigd door een ambassade.

 Citaat van de dag

"Te zijn of niet te zijn? Dat is de vraag.
"
- William Shakespeare -
(1564-1616)

Advertenties

Ook adverteren op deze pagina?